Ce sunt sistemele de control acces și de ce sunt vitale?

La un nivel foarte de bază, controlul accesului este un mijloc de a controla cine intră într-o locație și când. Persoana care intră poate fi un angajat, un antreprenor sau un vizitator și poate fi pe jos, conducând un vehicul sau folosind un alt mod de transport. Locația în care intră poate fi, de exemplu, o zonă delimitată, o clădire, o cameră sau un dulap.

Tindem să-l numim control fizic al accesului pentru a-l diferenția de controlul accesului care împiedică oamenii să intre în spații virtuale – de exemplu atunci când se conectează la o rețea de calculatoare. Și, deși una dintre utilizările sale principale este creșterea securității, un sistem de control al accesului fizic poate oferi și multe alte beneficii. Inclusiv eficiența îmbunătățită a proceselor dumneavoastră de afaceri și a gestionării  sau a clădirilor.

Ce este un sistem de control al accesului?

Când vorbim despre un sistem de control al accesului fizic, ne referim de obicei la un sistem electronic de securitate. De obicei, utilizează un identificator, cum ar fi un card de acces, pentru a autoriza oamenii să intre în anumite zone. Și, deoarece sunt capabili să înregistreze cine a accesat unde și când, pot furniza date valoroase pentru a vă ajuta să urmăriți modul în care sunt utilizate clădirile și zonele cu anumite restricții.

De ce să folosiți un sistem de control al accesului în loc de chei?

Cheile mecanice sunt cea mai simplă formă de control al accesului fizic și metoda pe care o folosesc multe organizații mai mici. Cu toate acestea, chiar și pentru o companie mică, utilizarea cheilor mecanice are mai multe defecte și limitări – mai ales că o organizație devine mai mare. Mai jos sunt doar câteva dintre problemele prezentate prin utilizarea cheilor.

Oamenii pierd cheile

Dacă cineva pierde o cheie, trebuie să înlocuiți încuietoarea pentru a vă asigura că cheia pierdută nu poate fi folosită greșit. Apoi, trebuie să distribuiți chei noi tuturor celor care au nevoie de acces la acea ușă.

Cheile nu lasă o urmă de audit

Nu puteți vedea dacă și când cineva a folosit o cheie, deci nu știți cine a intrat sau la ce oră.

Cheile sunt greu de gestionat

Dacă cineva trebuie să intre în multe clădiri și camere diferite, va avea nevoie de un număr mare de chei, care sunt incomode de transportat și de utilizat. Poate fi dificil să ne amintim ce cheie este pentru care ușă, dar este prea mare riscul de securitate să le etichetăm.

Control și securitate sporite

Prin utilizarea unui sistem electronic de control al accesului, puteți evita dezavantajele utilizării cheilor mecanice și, de asemenea, puteți obține un control mult mai mare.

Acesta va gestiona:

Cine are acces

Puteți, de exemplu, să permiteți doar accesul automat al angajaților. Întrucât doriți ca vizitatorii și contractanții să se prezinte la recepție la sosirea în biroul dumneavoastră.

La ce uși au acces

Este posibil să doriți ca anumite persoane să intre în anumite zone. De exemplu, doriți ca tehnicienii să fie autorizați în laboratoarele dumneavoastră.

La ce oră pot avea acces

Contractanților și personalului junior li se poate permite accesul numai între anumite ore, în timp ce personalul superior poate intra în clădire oricând.

În ce condiții li se permite accesul

De exemplu, puteți seta sistemul dumneavoastră, astfel încât contractanților să li se permită accesul numai în anumite condiții pe care dumneavoastră le setați.

Un sistem de control al accesului vă permite să setați acești parametri pentru fiecare persoană. Și îl puteți actualiza rapid și ușor ori de câte ori aveți nevoie.

De asemenea, vă va arăta cine a accesat unde și când, astfel încât, dacă există un incident, este mai ușor să determinați cine ar fi putut fi implicat.

O varietate de identificatori pentru soluțiile de control al accesului

Cardurile de acces sunt în continuare cele mai comune identificatoare utilizate în sistemele de control al accesului. Vă prezentați cardul unui cititor și, dacă toate condițiile stocate în sistem sunt îndeplinite, vi se permite să intrați.

Cu toate acestea, există alte opțiuni pentru cardurile de acces, iar unele oferă niveluri mai ridicate de securitate.

Metodele cheie de identificare sunt:

Un card de acces sau o insignă sau un alt tip de etichetă de identificare.

Ceva ce știți – de exemplu un PIN sau o parolă.

Ceva ce sunteți – identificatori biometrici, cum ar fi amprenta sau irisul.

Fiecare metodă de identificare are argumente pro și contra, astfel încât metoda de a alege depinde de situație. S-ar putea să alegeți o metodă pentru ușile exterioare, de exemplu, și o altă metodă pentru ușile interioare.

De asemenea, puteți combina două metode de identificare pentru a vă crește standardele de securitate. Aceasta se numește verificare – folosiți prima metodă pentru a vă identifica și a doua pentru a verifica dacă sunteți dvs. Deci, pentru o cameră care conține bunuri valoroase, puteți cere oamenilor să folosească cardul lor de acces pentru identificare și apoi să le cereți să furnizeze un cod PIN sau să prezinte amprenta pentru verificare.

Îmbunătățiți eficiența cu integrarea

Când vine vorba de a decide cine are acces la ce, de obicei sunt implicate diverse departamente. Acestea pot include resurse umane, managementul facilităților și IT, precum și securitate. Adesea, aceste departamente au fiecare propriul sistem care funcționează independent. Acest lucru este însă ineficient și poate duce la greșeli care prezintă riscuri semnificative de securitate.

Pentru securitate și eficiență optime, toate sistemele ar trebui aliniate. Un sistem de control al accesului care are capacitatea de a se integra cu alte sisteme.

Un sistem de control al accesului online

Sistem de control al accesului bazat pe software este operat printr-un tablou de bord web, astfel încât să vă puteți conecta de oriunde pentru a controla și monitoriza accesul. Pentru a adăuga mai multe funcționalități sistemului dumneavoastră, trebuie doar să selectați opțiuni suplimentare din software-ul de control al accesului.

Un sistem de control al accesului se integrează cu o gamă largă de tehnologii, inclusiv monitorizarea video și cititoarele biometrice. Are flexibilitatea de a scala cu ușurință, astfel încât să puteți construi și crește sistemul de control al accesului pentru a vi se potrivi cu cerințele dumneavoastră. 

Aveți întrebări sau doriți să aflați mai multe detalii despre sistemele de control al accesului? Sunați-ne la +40 365 401 548 ; +40 763 518 438, email: [email protected] sau contactați-ne prin formularul de contact, iar echipa noastră vă va ajuta cu plăcere cu orice întrebare pe care o aveți.

Lasă un răspuns