Trenduri în 2022: un salt important în tehnologia caselor inteligente

Începând cu anul viitor, consumatorii vor putea cumpăra dispozitive inteligente pentru casă cum ar fi termostate, sisteme de iluminat și aparate de bucătărie care pot vorbi între ele printr-un nou standard de conectivitate numit Matter.

De ce contează: interoperabilitatea dispozitivelor casnice a fost mult timp un vis îndepărtat, dar băieții mari precum Amazon, Google și Apple s-au unit în jurul Matter, sperând că va deveni un nume de marcă obișnuit care guvernează Internetul obiectelor (IoT).

Cum funcționează: cândva în 2022, companiile vor începe să vândă produse marca Matter, care (în mod ideal) vor funcționa împreună perfect și în siguranță – integrând totul, de la Siri și Alexa la comenzile TV, sistemul de alarmă acasă și chiar dispozitivul dumneavoastră de urmărire a animalelor de companie.

Un scenariu probabil este acela că un client va cumpăra o unitate de bază ca hub pentru toate dispozitivele conectate la Matter, apoi va controla totul printr-o singură aplicație.

Peste 200 de companii s-au înscris pentru a susține Matter, care este supravegheat de un grup numit Connectivity Standards Alliance.

😎 Partea interesantă: Odată ce ați început să adăugați dispozitive la sistemul dumneavoastră Matter, sistemul va începe să recunoască tiparele și va începe „calculul ambiental”, permițând lucrurilor dumneavoastră să facă predicții și să vă sugereze modalități de a vă face viața mai ușoară:

  • Iluminarea care se aprinde în timp ce conduceți spre casă: luminile din aleea și sufrageria dumneavoastră vor ști că de obicei ajungeți acasă la 6:30 – parțial pentru că funcționează cu încuietorile ușilor inteligente – și vă întrebați dacă doriți să fie aprinse automat înainte de a ajunge.
  • 112 direct din sistemul dumneavoastră de securitate: „Un client este departe de casă, detectorul de fum se oprește și poate vedea dacă animalul de companie este în interiorul sau în afara casei”, spune Don Young, vicepreședinte executiv și COO la ADT, compania de securitate la domiciliu.
  • Senzorii din instalația dumneavoastră pot detecta scurgeri sau alte probleme: „Anomaliile comportamentului normal – cum ar fi un debit constant de apă între orele 14:00 și 17:00, atunci când proprietarul este de obicei departe de casă – declanșează o închidere automată a valvei de închidere”, spune Young .
  • Plita fierbinte uitată: prize și aparate inteligente, detectoare de fum și de temperatură etc. vor comunica toate. „Aspectul de protecție predictivă: o plită este aprinsă, nimeni nu este acasă, nu există nicio mișcare umană detectată în casă – să oprim automat plita?”, te va întreba aplicația.

Connectivity Standards Alliance, sau CSA, a fost cunoscut până în mai, 2021 ca Zigbee Alliance, o inițiativă de lungă durată pentru a dezvolta standarde globale deschise pentru tehnologia wireless. (Matter – care fusese programat anterior pentru lansare în 2020 și 2021 – a fost cunoscut anterior sub numele de CHIP, sau Project Connected Home over IP).

Majoritatea consumatorilor nu au prins încă febra IoT. „Noile cercetări efectuate de Parks Associates indică faptul că doar 36% din gospodăriile în bandă largă din SUA au un dispozitiv inteligent pentru casă, un procent care scade dacă toate gospodăriile sunt contorizate”, relatează CNET.

Fii inteligent: confidențialitatea și securitatea sunt alte preocupări evidente cu privire la Matter, iar autoritățile de reglementare abia încep să analizeze aceste probleme.

Richardson subliniază: „Nu vom deține și stoca datele personale – creăm doar un standard prin care toate aceste dispozitive se conectează și vorbesc între ele”.

„Confidențialitatea se va reduce într-adevăr la relația dintre vânzător și consumator.”

„Nimic din toate acestea nu este menit să fie Big Brother – totul este cu acordul clientului”, spune: Young din ADT.

„Abordează problema pe care o întâmpini atunci când începi să introduci lucruri inteligente pentru casă”, spune Aaron Emigh, CEO al Brilliant, care realizează un sistem inteligent pentru casă care controlează totul, de la sistemul de iluminare și sunet la soneria video și monitorul pentru bebeluși.

Odată cu apariția Matter, firmele rivale pot concura pe altceva decât standardele de proprietate: „Nu credem că integrarea ar trebui să fie o formă de diferențiere competitivă”, spune Emigh.

Lasă un răspuns